15 Adımda Oto Kontrol

15 Adımda Oto Kontrol

Yolculuğa çıkmadan önce araçların yaptırması gereken tüm bakımları, yetkili bir servis tarafından alması gerekir.

Bu şekilde olası bir sorunda çok fazla vakit kaybetmeden veya ciddi bir risk ile karşı karşıya kalmadan sorunlar hızlı bir şekilde kontrol altına alınmaktadır.

Bu anlamda; trafik sigortası, kasko ve araç kontrolü gibi işlemlerin yolcular çıkmadan önce yaptırılması gereklidir.

Sürüş öncesinde yetkili bir araç servisinden alınan bakımlar 15 adım kontrol olarak adlandırılmaktadır. 15 adım kontrol sayesinde araçların sorunları giderilmekte ve sürüş güvenliğinin üst düzeyde sağlanması için gerekli bakım işlemleri verilmektedir. 

Bu bakım işlemleri;

1. Araç lastikleri ayrıntılı olarak kontrol edilmelidir. 5 yıldan daha fazla kullanılan lastikler de aşınma ve yıpranma gibi durumlar oldukça fazladır. Markası ne olursa olsun aşınmış bir lastiğin mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

2. 15 adım kontrol sırasında rot balans ayarlarının yaptırılması gerekir.

3. Teknik servis, süspansiyon ve amortisör sistemlerine göz atmalıdır. Patlak veya sorunlu bir amortisör araçta kayma ve vuruntu gibi sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple mutlaka değiştirilmelidir.

4. Fren sistemi düzgün bir şekilde kontrol edilmelidir. Özellikle fren sistemlerinden biri olan hidrolik yağın kontrol edilmesi eksik olduğu durumlarda da tamamlanması gerekir. 

5. Araç LPG uyumlu ise gerekli kontroller yapılmalıdır.

6. Araçların içerisinde bulunan soğutma sıvıları için gerekli ölçümler yapılmalıdır. Sıvılarda herhangi bir eksiklik varsa tamamlanmalıdır.

7. Araç silecekleri kontrol edilmeli ve yıpranmış parçalar değiştirilmelidir.

8. Aracın çalışmasını sağlayan akünün genel durumu kontrol edilmelidir. Akünün şarj olup olmadı ayrıntılı olarak test edilmelidir. 

9. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilmelidir. Araca marş incelemesi yapılarak bujiden kaynaklı bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. 

10. Araç içerisinde bulunan elektronik sistemlerin dikkatli bir şekilde kontrolü sağlanmalıdır. 

11. Motor yağı kontrol edilerek gerekli eklemeler yapılmalıdır.

12. Periyodik bakım sırasında fren sistemi kontrol edilmeli ve arıza giderilmeden yola çıkılmamalıdır.

13. Araç egzozundan çıkan gazların renkleri kontrol edilmelidir.

14. Aracın tüm camlarına bakılarak herhangi bir çatlak sorununun olup olmadığı tespit edilmelidir. 

15. Araç içerisinde bulunan gösterge panellerinin çalışır durumda olması kontrol edilmelidir. 

İlgili Konular

Amortisörün Çalışması İçin Hangi Bakımların Yapılması Gerekir?

Amortisörün Çalışması İçin Hangi Bakımların Yapılması Gerekir?

Araç içerisinde rutin bakımlar halinde kontrol edilmesi gereken diğer parçalardan biri ise amortisör sistemidir. Amortisörün çalışması için hangi bakımların yapılması gerekir? Sistem içerisindeki amortisör yaylarının kontrolü Amortisör yaylarının ayarı Sistemin gerginliğinin ayarlanması Bağlantı noktalarının kontrol edilmesi Sistem içerisinde meydana gelebilecek yağ kaçaklarının kontrolü Kauçuk ve esnek parçaların durumu Yukarıdaki durumlara dikkat ederek amortisör sisteminizi gözden geçirebilir ve gerekli olan bakım işlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Teknik destek...

Rehbere git

Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Araç kullanımında güvenliğin hem sürücü hem yolcu için sağlanması hem de trafik güvenliğinin korunması önemlidir. Bu sebeple yolculuktan önce ve yolculuk esnasında güvenli sürüş teknikleri ve yolculuk hazırlıkları yapılmalıdır. Çünkü araç kullanımı tüm yolculuk boyunca aktif katılım sağlanan bir süreçtir. Aynı zamanda farklı araçlarla aynı anda hareketin söz konusu olması; herkesin birbirini etkilediği ortak bir döngü oluşturur. Bu durumda tek katılımcının yanlış şekilde araç kullanımı veya araç arızası kaynaklı kazalar tüm trafik katılımcıları için risk oluşturur. Bu ris...

Rehbere git
Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?
Buji Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Buji Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Otomobilleriniz içerisinde bulunan parçalar arasında oldukça önemli bir yere sahip olan bujiler düzenli olarak değiştirilmelidir. Buji değişimi ne zaman yapılmalı? Buji değişimi farklı yakıt türleri kullanan araçlara göre değişse de her 50.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Aksi takdirde aracınızın ateşleme sisteminde büyük arızalar oluşabilmektedir. Buji değişimi sonrası ateşleme sisteminin tamamı kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılmalıdır. Aracınızın motor sağlığını korumak için düzenli olarak bujileri kontrol ettiğinizden emin olunuz. Bujiler araçların marka ve modell...

Rehbere git

Direksiyon Kutusu Tamiri

Servimiz içerisinde özenle yapılan işlemlerden biri olan direksiyon kutusu tamiri son derece hassas davranılması gereken konulardan biridir. Birçok bileşenin birlikte çalıştığı direksiyon kutusu tamiri son derece karmaşık bir sistemdir. Bu nedenle tecrübeli ustalar tarafından işlem yapılmalı ve tamir görmelidir. İşinde son derece tecrübeli olan çalışanlarımız sizlere direksiyon kutusu tamiri konusunda yardımcı olacaktır. Servislerimizi ziyaret ederek direksiyon kutunuz hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve genel durumunu gözden geçirebilirsiniz. Sürüş esnasında herhangi b...

Rehbere git
Direksiyon Kutusu Tamiri